15 wrzesień 2026 08:10

DNS - jak działa i dlaczego zmiany nie są widoczne od razu?

Domain Name Server

Zmieniłeś adres IP swojej strony albo przeniosłeś domenę na nowy serwer, ale po wpisaniu adresu strony nadal wyświetla się stara wersja?


Nie musi to oznaczać problemu. Zmiany w DNS nie zawsze są widoczne natychmiast.

 

DNS można porównać do książki telefonicznej Internetu. Kiedy wpisujesz w przeglądarce adres:

 

www.twojadomena.pl

 

DNS pomaga komputerowi ustalić, na jakim serwerze znajduje się ta strona.

Dzięki temu nie musimy zapamiętywać adresów IP serwerów - wystarczy znać nazwę domeny.

Dlaczego zmiana DNS nie działa natychmiast?

 

Informacje DNS są przechowywane przez pewien czas w pamięci podręcznej (cache) komputerów, routerów i serwerów DNS.

Ma to sens - gdyby za każdym razem trzeba było od nowa sprawdzać informacje o każdej domenie, Internet działałby mniej wydajnie. Przykładowo, jeśli domena wskazywała wcześniej na:

 

192.0.2.10

 

i zmienimy ją na:

 

192.0.2.20

 

to zmiana na serwerze DNS może zostać wykonana od razu.

 

Jednak część użytkowników może jeszcze przez jakiś czas otrzymywać informację o starym adresie. Dlatego po zmianie DNS może się zdarzyć, że:

 

  • u Ciebie strona działa już z nowego serwera,
  • u znajomego nadal działa ze starego,
  • na telefonie widzisz nową stronę, a na komputerze starą,
  • jedna sieć pokazuje nową stronę, a inna jeszcze poprzednią.

To normalne zachowanie DNS.

 

Ile trzeba czekać?

 

Nie ma jednej wartości, która obowiązuje dla każdej domeny. Czas zależy między innymi od ustawionego parametru TTL, który określa, jak długo informacje DNS mogą być przechowywane w pamięci podręcznej.

 

W wielu przypadkach zmiany są widoczne w ciągu kilku godzin, ale w niektórych sytuacjach może to potrwać dłużej.

 

Dlatego po zmianie DNS warto uzbroić się w cierpliwość i nie wprowadzać kolejnych zmian tylko dlatego, że na jednym urządzeniu nadal widoczna jest stara konfiguracja.

 

Czy można przyspieszyć zmianę?

 

Jeżeli zmiana została już wykonana, możliwości przyspieszenia jej na całym świecie są ograniczone.

 

Można natomiast wyczyścić pamięć DNS na własnym komputerze lub urządzeniu. Czasami pozwala to szybciej zobaczyć aktualne ustawienia.

 

Nie oznacza to jednak, że zmiana będzie od razu widoczna dla wszystkich użytkowników Internetu.

 

Zmiana DNS a przenoszenie strony

 

Szczególnie ważne jest to podczas przenoszenia strony na nowy serwer. Po zmianie DNS przez pewien czas część osób może trafiać na stary serwer, a część już na nowy. Dlatego przy migracji strony warto przez pewien czas pozostawić stary serwer działający.

 

Najważniejsze, co warto zapamiętać

 

Zmiana DNS nie jest przełącznikiem działającym natychmiast na całym świecie.

Sama zmiana może zostać wykonana bardzo szybko, ale jej efekt jest widoczny dla poszczególnych użytkowników dopiero wtedy, gdy ich urządzenia i serwery DNS zaczną korzystać z nowych informacji.

 

Dlatego jeśli po zmianie DNS przez pewien czas widzisz starą stronę, nie musi to oznaczać problemu z domeną lub hostingiem.

 

Najczęściej wystarczy po prostu trochę poczekać.

Zawartość tej strony została w części lub całości wygenerowana przez AI.

Ta strona korzysta z plików cookie

Wybierając "Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, które pomagają nam zapewnić lepszą obsługę i analizować korzystanie ze strony internetowej. Klikając „Dostosuj swoje preferencje”, możesz wybrać, które pliki cookie będą dozwolone. Tylko niezbędne pliki cookie są wymagane do prawidłowego funkcjonowania naszej witryny internetowej i nie można ich odmówić.

Ustawienia plików cookie

Nasza witryna przechowuje cztery rodzaje plików cookie. W każdej chwili możesz wybrać, które pliki cookie akceptujesz, a które odrzucasz. Więcej informacji na temat tego, czym są pliki cookie i jakie rodzaje plików cookie przechowujemy, można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Są konieczne ze względów technicznych. Bez nich ta strona internetowa może nie działać poprawnie.

Są niezbędne dla określonej funkcjonalności witryny. Bez nich niektóre funkcje mogą zostać wyłączone.

Pozwól nam analizować sposób korzystania ze strony internetowej i ulepszać doświadczenia osób odwiedzających.

Pozwól nam spersonalizować Twoje doświadczenia i przesyłać Ci odpowiednie treści i oferty na tej stronie i na innych stronach internetowych.